Zelf een boek schrijven is natuurlijk het allermooist, maar een heel goede tweede is andere auteurs begeleiden bij het schrijven van hun boek. Werk dat ik met heel veel plezier doe sinds 2017, zoals recent bij het boek #NOTME.

Gisteravond was ik bij de boeklancering van #NOTME van veiligheidskundige Mark de West, zijn antwoord op de #metoo-discussie. Ik had het voorrecht Mark te mogen begeleiden bij het schrijven van dit superbelangrijke boek. Dat moest in rap tempo (maart-juli 2018) met bijbehorende stress, maar het was een geweldig project dat ik voor geen goud had willen missen. Het was, na het schrijven/uitbrengen van Heerestraat & Rozenlaan, het mooiste project van 2018. Ik was dus een trotse gast bij Marks boekpresentatie.

Wat lees je in dit boek? Hoe jij (seksueel) grensoverschrijdend gedrag eerder herkent & kunt voorkomen, of hoe je het aan de hand van de #NOTME strategie eerder tot een halt kunt roepen. Mark zegt: ‘Als ik een boek had kunnen schrijven waarmee ik mannen zover had kunnen krijgen om dit gedrag niet meer te laten zien, had ik dat zeker gedaan. Maar ik geloof (helaas) niet dat dit zo werkt, en op korte termijn al helemaal niet. Daarom ben ik van mening dat je als vrouw vooruit moet denken als het over dit soort zaken gaat. Net als elke militair of politieagent dat doet: het risico voor jezelf zo klein mogelijk maken zonder jezelf beperkingen op te leggen.’

Lees hier meer over het boek #NOTME van uitgeverij AnderZ/Van Duuren.

#NOTME Mark de West Carlie van Tongeren

Andere boeken waarvan ik de auteurs recent heb begeleid:

40 dagen liefde voor jezelf – Marieke Zwinkels
Hoe word je een geloofwaardig leider? – Marc Dortu
Superslapen – Floris Wouterson
Volle Zalen – Hans Groen