Zo’n 300 jaar geleden (toen ik het een na laatste hoofdstuk van mijn boek Het is hier helemaal (niet) perfect! aan het schrijven was) stelde ik jullie een poll-vraag: welke scènes schrijf ik het allerliefst?

De opties waren:
– ruzie
– persoonlijke ontwikkeling
– liefde/seks
– en nog eentje die ik niet meer weet en die het ook niet was.

Best massaal kozen jullie voor: ruzie! Daar moest ik toen een beetje om lachen, omdat het juist mijn MINST favoriete scènes zijn. Ik kan als lezer/kijker echt smullen van enemies to lovers-verhalen, ik wil ze ook graag zelf schrijven, maar toch kost het ‘enemies-deel’ me de meeste moeite. Ik ben nu eenmaal geen echte ruziemaker en ruziescènes voelen vooral als een noodzakelijk kwaad om aan te komen bij mijn échte favoriete scènes, namelijk…

… insert tromgeroffel …

LIEFDE & SEKS!

O, mensen, ik heb met zoveel liefde hoofdstuk 55, dat start op P344, van Het is hier helemaal (niet) perfect! geschreven! Een beetje romantiek hier, een hint naar seks daar. Maar ook weer niet te veel zoetsappigheid hier en jij bent alles voor mij en nu kan ik nooit meer iets alleen-daar. Deze scène heb ik het aller-, allervaakst herschreven, maar dat vond ik dus helemaal niet erg haha!

Feelgoods

Geen wonder dat ik ooit begon met feelgoods schrijven, waarin DE LIEFDE het hoofdingrediënt is. En dit is óók de reden dat het schrijven van kinderboeken mij niet trekt, want ik zou het te veel missen om over liefde en seksualiteit te schrijven (op een jongvolwassen manier).

Meer dan vroeger besef ik ook dat als té zoetsappige liefde de boventoon voert, je boek al snel weggezet kan worden als niemendalletje. Dat het kan voelen alsof het alleen daarom draait, en niet om het relevante maatschappelijke thema dat ik wil belichten. En dus kies ik er steeds vaker voor om het einde open te laten: blijft dit vriendschap of wordt het meer…? Het naar elkaar kijken en verlangen is al leuk genoeg om over te schrijven!

Wat denken jullie: zou er ook weer wat liefde te vinden zijn in mijn nieuwe (6e!) Young Adult-boek?
En als je het wilt delen: wat vind jij de leukste/mooiste/stomste/vreselijkste liefdeslijnen in fictie?

Laat het me weten in de comments! En dat nieuwe YA-boek lees je in de loop van 2024…