Deze week was de laatste filmpremière van Het zusje van, verfilmd door leerlingen van Porteum Lelystad. Mijn boek op het megagrote scherm van hun theaterzaal zien, dat went gelukkig nooit.

Elke editie gebeurt er wel iets verrassends en dat was nu o.a. een groepje van 2 jongens die er overduidelijk geen zin in hadden (oortjes in tijdens mijn les, letterlijk vragen of ze écht niet konden switchen). Tot mijn verbazing leverden ze een steengoed en origineel script in! Dat kon alleen maar leidden tot een mooie verfilming 🙂

Met laatste première bedoel ik trouwens de laatste van dit schooljaar, want na de zomer ga ik zeker weten weer verder met mijn lievelingsleesbevorderingsproject (mooi scrabble-woord) Van Boek naar Doek.

Op Porteum Lelystad is het inmiddels onderdeel geworden van hun Ondernemingsroute Kunst en mag ik opnieuw 2 edities verzorgen in schooljaar 2024/2025.

Met veel plezier heb ik Van Boek naar Doek ook verzorgd op andere scholen, zoals RSG Harlingen (voor het eerst met mijn boek Grijs) en Ichthus College Dronten (Het zusje van verfilmd binnen één Bruisweek). Waarschijnlijk kom ik op beide scholen in het nieuwe schooljaar terug en daar komen ook weer een paar nieuwe scholen bij.

Lees je dit als docent/leesconsulent en ben je benieuwd of Van Boek naar Doek ook zou passen binnen jouw school/bibliotheek? Stuur me vooral een DM of mail. Op mijn website kun je meer lezen over dit project, blogs en bij ‘scenario‘, dat ik in 2023 samen met Filmhub Midden mocht ontwikkelen (en dat eerst Lezen in Beeld heette). Ik heb deze lessenreeks verzorgd in 2e en 3e klassen, van vmbo t/m vwo.

Het is echt ontzettend leuk en voor elke leerling zit er wel iets bij wat aanspreekt: klassikaal het boek lezen, scriptschrijven, camera-acteren, filmtechnieken, monteren.

Ga ik ondertussen in mijn lesvrije zomer zelf het scenarioschrijven weer oppakken…