Soms zit ik wekenlang in m’n cocon te schrijven op mijn kamer. En soms is er ineens zo’n week dat ik 25 jongeren zie/spreek. Dit was er zo een, met een verslag van een leerling die ‘Het zusje van’ koos voor haar boektoets, een interview voor een profielwerkstuk over feminisme in de NL jeugdliteratuur (tegen zo’n onderwerp kan ik natuurlijk echt geen nee zeggen) en vandaag mijn eerste echte schoolbezoek.

Op de een of andere manier was ik als schrijver in bibliotheken, boekhandels, op de Dag van de Jonge Jury en het Haags vrouwenfestival geweest, maar dus nog nooit op een middelbare school. Het was letterlijk bij me om de hoek, in de School voor Persoonlijk Onderwijs in Deventer (2 vwo), op uitnodiging van stichting Passionate Bulkboek, die 25 schrijvers langs scholen stuurde vanwege hun 25-jarig jubileum – een superleuke en waardevolle actie voor de leesbevordering!

Wat was ik zenuwachtig en wat was dat (natuurlijk) nergens voor nodig. Zeker niet dankzij de superfijne tips van schrijfster Chinouk Thijssen. Want zelfs dit lange lesuur van 85 min. was voorbij voor ik er erg in had. Leuke vragen, leuke verhaalideeën gehoord, geweldig weer even onderdeel te zijn van de dynamiek van zo’n klas. Ik hoop dat sommige leerlingen vanavond nog even aan me denken als ze twijfelen tussen een boek of hun telefoon/Netflix. (En ik hoop ook dat ik nog vaker langs scholen mag gaan via de Schrijverscentrale, want ik heb genoeg schrijfopdrachten voorbereid voor een hele tour haha).

O ja, natuurlijk vergat ik een foto te maken van mezelf in actie, dus weer even mijn allereerste actiefoto als schrijver. Op de Dag van de Jonge Jury (editie 2018), fotocredits Vera Cornel.