Het stond al maanden groot in mijn agenda om de week van 13 t/m 17 februari vrij te houden. Nooit eerder had ik zoveel schoolbezoeken achter elkaar, dus het was voor het eerst dat ik me kon voelen zoals mijn YA-collega’s Chinouk Thijssen en Maren Stoffels.

Dit was mijn schema:

Maandag: Balk (Friesland)
Dinsdag: Lelystad
Woensdag: Beek en Donk (Brabant)
Donderdag: Zevenaar
Vrijdag: Venlo viel uit

In 17 klassen (3 vmbo/havo/vwo) vertelde ik over lezen en schrijven, over mijn nieuwste boek ‘Grijs’ en dus ook over mijn eigen ervaring met aanranding toen ikzelf in de 3e klas zat. Dat was belangrijk, louterend en best confronterend om zo vaak te vertellen.

Heel veel verhaalideeën

Ook deden alle leerlingen een korte schrijfopdracht: bedenk je eigen boek. Speciaal voor Literatour kocht ik flashcards die ik meenam naar huis (elke school een andere kleur) en waaruit ik vier winnaars koos, die een gesigneerd exemplaar van ‘Grijs’ krijgen.

Ik heb me enorm vermaakt met alle creatieve verhaalideeën! Verrassend veel verhalen speelden zich af op vakanties (die stuk voor stuk echte rampvakanties werden…). In Friesland speelden veel verhalen zich af in een keet. In Brabant vroegen twee meiden of ze ook ‘eh, een soort pornoverhalen’ mochten bedenken – dat kan ik alleen maar toejuichen en ze leverden hun kaartjes ook gewoon bij me in. Een leerling uit Zevenaar bedacht een interessant (soort van) vervolg op mijn boek ‘Het zusje van’. En er waren ongelooflijk veel boekideeën die – voor zover ik kan beoordelen – op hun eigen ervaringen gebaseerd waren en die hebben me stuk voor stuk geraakt.

Memorabel einde

Kortom: Literatour was een avontuur! Leuk en loeizwaar tegelijk. Helaas liet mijn gezondheid het afweten, dus getergd door hoestbuien en gekneusde ribben, geholpen door keelpastilles en paracetamol, zat ik soms jammerend in mijn Toyota Yaris. Maandagochtend startte ik op weg naar Balk met een mini-aanrijding (gelukkig geen echte schade) en donderdagmiddag eindigde ik in Zevenaar met koffie knoeien over mijn boek ‘Het is hier helemaal (niet) perfect!’ uit de mediatheek dat ik mocht signeren. Ik gaf natuurlijk een nieuwe en signeerde ook die met koffievlek – dat wordt vast een collector’s item.

Dank aan @deschrijverscentrale en @cpnb dat ik mijn Literatour-debuut mocht maken en dank aan alle scholen, leerlingen en docenten voor hun inspirerende deelname!