Het is vandaag Internationale Vrouwendag en onder mijn schoen zien jullie (een deel van) mijn bijdrage aan een betere positie voor meiden/vrouwen: het creëren van sterke vrouwelijke hoofd- en bijpersonages.

Swipe voor de schoenen die ik de andere 364 dagen aan heb, trouwens. Maakt niet uit: als je maar stevig in je schoenen staat, en dat staan al mijn personages absoluut als het verhaal richting het einde gaat:

Yara die in haar eentje op reis gaat naar de andere kant van de wereld (Het is hier helemaal (niet) perfect!). Tess, Sara & Kati die op hun eigen manier opkomen voor hun seksualiteit (Het meisjesmanifest). Liv die krachtig opstaat tegen het pesten om iets waar zij niets aan kan doen (Het zusje van). Nina die ervoor zorgt dat haar gescheiden ouders nu eens naar haar luisteren (Heerestraat & Rozenlaan). En Chaja, die zo dapper is om haar seksuele trauma onder ogen te komen, te delen en helen op een manier die bij haar past (Grijs).

Natuurlijk worden ze daarbij geholpen door anderen – door lovers, ouders, vrienden, docenten, onverwachte onbekenden – maar altijd kiezen ze wel hun eigen pad.

Ik zal nooit ophouden met het schrijven van boeken en scenario’s met sterke vrouwelijke personages, want ik gun onze nieuwe generatie oneindig veel inspirerende rolmodellen 💖💖💖