Mijn YA-debuut ‘Heerestraat & Rozenlaan’ verscheen precies 2 maanden geleden bij Blossom Books – nou, plus 3 dagen, want deze blog was nog niet klaar – en wat heb ik sindsdien een hoop reviews, ratings & geweldige posts over mijn boek voorbij zien komen. Hoogste tijd dus voor een review wrap-up (bestaat die term eigenlijk al?).

Laat ik beginnen te zeggen dat ik alle – ja, alle – reviews en ratings bijhoud, want: ik schrijf niet alleen omdat ik schrijven zo leuk vind, maar vooral omdat ik een verhaal wil vertellen dat anderen lezen en waar zij hoop, plezier, herkenning of wat dan ook uit putten. Het blijft voor mij een feest te ontdekken wat lezers van Heerestraat & Rozenlaan vinden én om te zien wat voor kunstwerkjes ze maken van de foto’s van mijn boek op Instagram. In deze review wrap-up een overzicht met ratings, korte quotes & links.

Eerst: de boekwinkels

Wie: Odette Knappers van Westerhof Boeken (Zwolle) was de eerste die Heerestraat & Rozenlaan las en het als boekentip in ‘haar’ winkel bestempelde.
Quote: ‘Dit boek is op zo veel manieren geweldig!
* Nederlandse auteur
* Heerlijke contemporary
* Belangrijk onderwerp (gescheiden ouders)
* Supergoed en fijn geschreven’
Rating: 5/5

Wie: Bek, boeken & bijzonders (Veghel) bestempelde Heerestraat & Rozenlaan begin juni als 1 van de 5 boekentips.
Quote: ‘Blossom Books heeft er weer een gevonden: een boek dat eigenlijk over moeilijk leven gaat, maar zo heerlijk wegleest dat je het bijna niet door hebt.’

De allereerste officiële online review

En toen kwam de allereerste officiële online review op een boekenblog en wat voor een: 5 sterren van niemand minder dan Adorable Books!

Wie: Adorable Books
Quote: ‘Heerestraat en Rozenlaan zorgt voor zo enorm veel begrip hoe het is voor kinderen uit gescheiden gezinnen. Vanaf de eerste bladzijde neemt Carlie van Tongeren je mee in dit verhaal, ze zuigt je er zo in. Haar fijne schrijfstijl heeft ervoor gezorgd dat ik het boek in no-time uit had gelezen.’
Rating: 5/5

Meer, meer, meer recensies op boekenblogs

Wie: Nerdy Geeky Fanboy
Quote: ‘Dit boek was zo’n aangename verrassing! Een fijn boek over gescheiden ouders, maar bevat nog veel meer thema’s en de groei van de personages is geweldig gedaan. Je kan dit boek zien als een soort oudere versie van de Hoe overleef ik-serie.’
Rating: 8/10

Dat laatste meldt ook Zon en Maan – geheel onafhankelijk van elkaar, grappig! En een compliment: want natuurlijk heb ik die boeken óók gelezen en fantaseerde ik er stiekem over dat iemand mijn boek met die serie zou meten…

Wie: Zon en Maan
Quote: ‘Op het eerste oog voelt Heerestraat en Rozenlaan als een lekker luchtig zomerboek, tot het tot je doordringt hoeveel belangrijke thematiek er in dit boek verborgen zit. Thema’s die broodnodig op Young Adult vlak aan bod mochten komen; omgaan met de scheiding van je ouders, bijvoorbeeld. Ik ken maar weinig YA boeken die echt over dit onderwerp gaan.’
Rating: 4/5

Wie: Valerie van Wonderstruck books
Quote: ‘Het eerste gevoel dat bij me opkwam tijdens het lezen van dit boek was herkenning. Ook Nina moet worstelen met een geheel nieuwe situatie en zich aanpassen aan allerlei nieuwe regeltjes. Hoe dit beschreven werd, vond ik echt heel sterk. Nina vond ik daarbij echt een heel tof persoon. Haar worstelingen waren zo realistisch neergezet dat ik het op heel veel momenten echt met haar te doen had.’
Rating: 5/5

Wie: Monisha van Books and dreams
Quote: ‘Ik heb spijt dat ik Heerestraat en Rozenlaan niet eerder ben gaan lezen. Oké het boek is pas twee maandjes uit, maar ik ben in die periode toch al regelmatig naar de boekhandel geweest! Dat het boek zich afspeelt in Nederland vond ik trouwens erg leuk zo eens voor de afwisseling!’
Rating: 4/5

Wie: Lovely Time with Nicky
Quote: ‘Wat een leuk, gezellig, grappig (en romantisch) boek om zo’n zwaar onderwerp te vertellen. ik heb oprecht genoten! Er zit humor in, maar ook momenten waarbij ik het liefst in de pagina wilde stappen om Nina een welverdiende, dikke knuffel te geven.’
Rating: 4/5

Wie: Noor te Velde op Hebban
Quote: ‘Heerestraat & Rozenlaan is een luchtig boek vol met herkenbare elementen en diverse lagen aan thematiek. Door de directe schrijfstijl word je aangemoedigd het boek te blijven lezen. Heerestraat & Rozenlaan is niet weg te leggen en is een perfect boek voor de zomer!’
Rating: 4/5

Wie: Bookstillthedeath
Quote: ‘Ze beschrijft dingen op een grappige en makkelijke manier, daarom is het zeker een goede contemporary die iedereen moet gaan lezen. Op het einde kon ik het boek niet dicht doen want ik mis Nina en Mark en omg wat een gevoel kreeg ik!’
Rating: 4,5/5

Enter more bookstagrammers

Wie: Tessa @belgiumbibliophile
Quote: ‘Ik heb dit boek net uitgelezen en ik was er nog niet klaar voor: ik wil geen afscheid nemen van Nina en Mark! Ik vond dit boek zo geweldig, het wordt een van mijn favorieten van dit jaar!’
Rating: 5/5

En ikzelf wilde trouwens ook geen afscheid nemen van Tessa, want haar tijdens-het-lezen-posts op Instagram waren elke dag een feestje 🙂 Ik bedoel maar:

    

Wie: Do @whatdoreads
Quote: ‘Wat een superleuk boek! Ik heb erg genoten van dit boek en ik kon niet stoppen met lezen <3 Perfect voor fans van Hoe Overleef Ik? & Morgan Matson.’
Rating: 4/5

Wie: Claudia @howaboutabook
Quote: ‘Een aanrader om te lezen voor iedereen met gescheiden ouders. Heerestraat en Rozenlaan is een ode voor jullie, maar dan gelukkig wel met een beetje humor.’

OMG een papieren recensie

Wie: de Boekenkrant – een ‘ouderwetse’ papieren recensie op knisperend krantenpapier (editie juli)
Quote: ‘Het is niet alleen een boek voor tieners die smullen van goede vriendschappen, smeuïge verhalen en verliefdheid, maar ook voor de ouders die een wakeup call nodig hebben.’

Trouwens, ook de opmerking over de openingsscene die ik zo’n 387 keer heb herschreven en omgegooid en geháát, maakt me blij in deze recensie: ‘Zo zet Carlie van Tongeren ‘het rampzalige leven’ van Nina krachtig in één scène neer.’

Biblion: zwaargewichtmoment voor schrijvers

De recensie van Biblion – het bibliothekennetwerk – is een belangrijk zwaargewichtmoment in het leven van een schrijver, want bepaalt mede hoeveel boeken er in de bibliotheken te leen zullen zijn. Deze review (je vindt deze altijd op Bol.com -> hé trouwens: waarom staan er verder nog geen beoordelingen hier??) bevat een MEGA grote spoiler, die ik hier natuurlijk achterwege laat.

Wie: NBD | Biblion
Quote: ‘Het verhaal leest prettig, de beschrijvingen zijn raak en de dialogen vlot. De whatsappjes met haar vriendinnen en de DZHHMGD (De-Zo-Had-Het-Moeten-Gaan-Dialoog) zorgen voor afwisseling. Een geslaagde jeugdroman.’

Die ene review waar ik minder gelukkig van werd

Eerlijk is eerlijk, er was ook één review waar ik minder blij van werd.

Wie: Pluizenbol
Quote: ‘Het einde was een beetje als een chocoladereep waarvan je ontdekt dat de oreo’s erin eigenlijk krenten zijn en die lust je best, maar je hebt liever oreo’s.’
Rating: 3,5/5 (valt mee, maar toch)

Nou, die oreo-comment vind ik dus nogal om te huilen… Gelukkig heeft ze ook genoeg pluspunten te noemen, waardoor ik deze opmerking kan vergeten, die weer terugkomt nu ik deze blog schrijf (au! weeeh!).

Dus… wrap-up

Wat ik dus vaak teruglees in de reviews is dat Heerestraat & Rozenlaan:
– een zwaar thema op een lichte, humoristische wijze vertelt
– met personages die heel herkenbaar/echt zijn
Twee dingen waar ik superblij mee ben en die ik zeker in mijn volgende YA’s wil laten terugkomen (en die de lat voor mijn volgende boek behoorlijk hoog leggen en zorgen voor een tijdelijk ideeën-writersblock, maar dat terzijde).

Ik denk dat Goodreads dit wel zo’n beetje samenvat: een gemiddelde rating van 4,06 én nog een lijstje marked as to-reads, dus hopelijk volgen er de komende tijd nog meer ratings en reviews. Ik zie daar in ieder geval dat er nog een blog aankomt van Sarina (@if.i.read) en ik weet dat er binnenkort eentje volgt op chicklit.nl, spannend…

Dank jullie wel allemaal en liefs,
Carlie

PS. Lees je dit en denk je nu: waaaaat, je bent mijn review vergeten? Laat het me weten, want ik blijf graag op de hoogte van alle recensies en wie weet voor een volgende wrap-up? 🙂