signeren boekpresentatie zin in seks timmerman van tongeren

Ik had het boek zelf al een kleine week in huis, maar afgelopen vrijdag vond de officiële boekpresentatie van Zin in seks! plaats in Haarlem. Het schrijven samen met seksuologe Ingeborg Timmerman was een groot feest en ook deze middag in boekhandel De Vries in het oude centrum. 

Zenuwen, zenuwen, zenuwen, want het was mijn allereerste boeklancering, waar ik natuurlijk ook ging speechen… Maar vanaf het moment dat Ingeborg en ik op het geïmproviseerde podium van de mooie boekhandel stonden (en mijn dochtertje van bijna twee vol overgave door de zaal ‘mama, mama!’ begon te roepen), verdwenen de zenuwen en werd het leuk om daar temidden van onze familie, vrienden, collega’s, onze uitgeefster en enkele geïnteresseerde onbekenden het boek te presenteren waaraan we de afgelopen maanden zo hard hebben gewerkt.

De sfeer was gezellig, het was druk, alle exemplaren in de boekhandel zijn verkocht (het waren er zelfs te weinig). Kortom: een geslaagde boekpresentatie!

Hieronder een stukje uit mijn deel van de speech, voordat ik Ingeborg voor het publiek ging interviewen over ons boek:

‘Toen Ingeborg me hier eind vorig jaar voor vroeg, heb ik geen seconde getwijfeld. Ik wilde altijd nog eens een non-fictie boek schrijven. Dit is mijn kans, dacht ik, en dan ook nog eens over een psychologisch onderwerp, gelukkiger kun je me niet maken. Ik was wel benieuwd hoe het samen schrijven mij af zou gaan, want ik ben gewend om in mijn eentje boeken en artikelen te schrijven. Ik kan me nog herinneren van de universiteit en mijn banen in loondienst dat samenwerken me inwendig altijd deed zuchten, omdat ik de dingen eigenlijk liever alleen deed.

Nu is het boek af en kan ik zeggen dat het een groot feest was om samen met Ingeborg te schrijven. Onze mailtjes die formeel begonnen met ‘vriendelijke groeten’ en ‘hierbij stuur ik je als bijlage hoofdstuk 1 met mijn aanpassingen’ naar berichten als ‘tralalalalala, we zijn klaar!!!’ en ‘Yessss! we hebben een voorwoord van Goedele Liekens, kanjer!’. Kortom, het was zo gezellig, dat ik je nog ga missen nu ik weer alleen verderga met mijn eigen boek.

Voor mij persoonlijk heeft het schrijven van dit boek veel kennis opgeleverd over mijn eigen persoonlijkheid. Ineens was het volstrekt logisch om tegenovergestelde eigenschappen in mezelf op te merken en helder waarom ik op bepaalde dagen zo uit balans kon zijn. Ik vond het zelf erg verrassend om deze inzichten op te doen tijdens het schrijven van een ‘seksboek’, zoals de werktitel bij ons thuis was.

Daarbij was het ook een soort tweede ronde seksuele voorlichting voor mij. In het boek komen heel interessante basisweetjes over seksualiteit aan de orde, die wij vrouwen niet op school leren. Het zijn de dingen die Ingeborg altijd in haar spreekkamer uitlegt en die geen common knowledge zijn, maar dat eigenlijk wel zouden moeten zijn. Voor vrouwen én mannen, trouwens.’