Tijd voor nog een cover & titel reveal. Of eigenlijk is dit een totale reveal. Want dit nieuwe non-fictieboek, dat eind november 2021 verschijnt bij uitgeverij Van Duuren Psychologie, schrijf ik vanuit mijn persoonlijke ervaring. Titel: Van weerzin naar weer zin. Ondertitel: Genieten van seks na een negatieve ervaring.

En dat is fantastisch en bijzonder, maar óók te spannend voor woorden. Dit blog heb ik al minstens honderd keer herschreven.

Op mijn veertiende had ik mijn eerste seksuele ervaring, maar niet omdat ik dat al wilde. Over die aanranding heb ik bijna vier jaar mijn mond gehouden. Daardoor werd de impact alleen maar groter. De impact van zo’n ervaring op je gedachten, gevoelens, seksualiteit en seksleven – dat is de focus van dit boek, niet de gebeurtenis. Ik schrijf het samen met seksuoloog Ingeborg Timmerman, zodat het meer wordt dan ‘alleen’ mijn verhaal en zodat nog veel meer mensen zich erin kunnen herkennen en handvatten vinden om de regie over hun seksleven terug te krijgen.

Het is mijn persoonlijke ergernis dat de verkrachting of aanranding an sich zo vaak centraal staat, of de dader, dat je wel aangifte moet doen etc. Natuurlijk is dat allemaal ook ongelooflijk belangrijk. We moeten er met z’n allen voor zorgen dat zo min mogelijk mensen te maken krijgen met negatieve seksuele ervaringen.

Maar wat nou als het je helaas toch is overkomen? Want het proces in jezelf stopt niet wanneer je er open over durft te zijn. Daar begint het pas, is mijn ervaring. Hoe accepteer je dat dit je is overkomen en hoe je hebt gereageerd? (of in mijn geval: niet, een zogeheten freezereactie) Hoe ga je weer vertrouwen krijgen in mannen, de wereld en in jezelf? Hoe ga je je eigen seksualiteit (her)ontdekken? En hoe blijf je bij jezelf wanneer je weer seks hebt met een ander?

Het boek dat ik zelf had willen lezen

DIT BOEK, lieve mensen, had ik zelf zo ontzettend graag gelezen en dat is de belangrijkste reden dat ik het nu schrijf, ondanks al die spanning. Dat schrijfproces was alvast een avontuur, omdat:

1. dit boek heel anders is geworden dan toen ik het bedacht. Dit ging ‘gewoon’ een nieuwe, aangepaste editie worden van ons boek Zin in seks!, om te vieren dat dat 5 jaar bestaat en nog steeds goed verkoopt. Een nieuwe editie speciaal voor vrouwen (en mannen) die een negatieve seksuele ervaring hebben opgedaan en weer onbevangen willen leren genieten van seks. Ik wist nog niet dat ik, vanuit mezelf, elk hoofdstuk zou gaan openen.

2. ik nog aardig wat mensen in mijn eigen omgeving eerst op de hoogte wilde brengen van dit deel van mijn leven, voordat er ineens zo’n boek van mij zou verschijnen. En die verteldrempel wordt er dus met het verstrijken van de jaren niet lager op.

3. het zwaar was om weer helemaal in die tijd te duiken – dieper zelfs, dan ik ooit heb gedaan. Tegelijkertijd was het ook heel licht en bevrijdend. Ik wist niet dat ik nog een restje in mijn lijf en hoofd had bewaard, en toch voel ik me nu lichter, losser en vrijer.

Dat laatste gun ik iedereen die een (of meer) negatieve en/of traumatische ervaring heeft opgedaan en baalt van de impact op zijn of haar (seks)leven. Want hoewel het een zwaar thema is, heeft dit boek een positieve boodschap.

Ik hou jullie de komende tijd op de hoogte. De puntjes worden nu op de i gezet, zodat het kan verschijnen op 25 november, internationale dag tegen geweld van vrouwen. Ik hoop dat dit boek iedereen gaat bereiken die het nodig heeft, dus: deel het, ik ben je dankbaar! En wil je liever privé reageren, stuur me een DM. Ik reageer altijd, ook al is het niet altijd even snel.