heerestraat & rozenlaan schrijfproces

Wat waren er veel versies en wat duurde het lang voordat ik dit kon zeggen: mijn Young Adult-roman ‘Heerestraat & Rozenlaan’ is AF en ingeleverd bij redacteur Lotte van Blossom Books. 

Met het risico melodramatisch te klinken: er waren momenten waarop ik dacht dat deze dag nooit zou komen. Alsof je steeds naar een heel mooi tropisch eilandje zit te kijken – ik zie nu Gili Air in Indonesië voor me – heel dichtbij, maar je komt er toch steeds nét niet. Zo voelde in fases de totstandkoming van mijn eerste YA-roman ‘Heerestraat & Rozenlaan’, waarvan ik NU DUS ECHT DE ALLERLAATSTE versie heb ingeleverd.

Nu ik toch melodramatisch aan het doen ben, even een terugblik:

De eerste woorden zette ik al in 2013 op papier, in Amerika (zie foto’s links en rechts), waar mijn vriend en ik 2 maanden huizenruil deden. Niet de allerbeste woorden, overigens. Later ploegde ik de 5 hoofdstukken die ik toen had geschreven door om overal de zij-vorm naar de ik-vorm te wijzigen (lekker klusje). En teruglezend was het oorspronkelijke begin eigenlijk best wel om te janken. Het show don’t tell-principe moest nog even landen.

2014: Ik schreef en schreef en schreef (iets te veel, zou ik nu willen zeggen).

2015: Mijn manuscript was nu écht klaar, besloot ik, en hoogzwanger sleepte ik mezelf begin januari naar de copyshop om mee te doen aan de prestigieuze manuscriptenwedstrijd de Zoute Zoen, editie 2016. In totaal 6 prints – wat had ik nu spijt dat ik zo’n dik manuscript had geschreven – stuurde ik op naar België. De man van de copyshop gaf me vlug een stoel en terwijl de kopieerautomaat z’n werk deed, hoopte ik dat ik niet ter plekke zou bevallen…

Maar niet voor niets: ik was een van de vijf genomineerden! Als onderdeel van de wedstrijd kreeg ik feedback van een bekende Nederlandse jeugdauteur, Edward van de Vendel, en herschreef ik mijn manuscript tot versie 2.

2016: Helaas, ik won net niet… Toch gaf uitgeverij Davidsfonds, de organisator van de wedstrijd, aan interesse te hebben om mijn boek ‘gewoon’ uit te geven. Ik herschreef het die zomer op basis van het juryrapport in een superschattig schrijfhuisje: versie 3.

2017: Ondertussen besloot ik ook een andere uitgeverij te benaderen, want mijn geduld – sowieso niet een van mijn sterkste kanten – begon op te raken en ik vond Blossom Books ook gewoon een veel leukere uitgeverij. Na 2 gesprekken en 2 keer herschrijven (versie 4 en 5 dus inmiddels) kwam eind van de zomer de definitieve JA van Blossom Books.

Ik bedoel de definitieve JAAAAAAAAAAAAAAAAA.
PS. Wil je dan nog wel 1 allerlaatste herschrijfronde doen?

Nooit eerder maakte ik 6 versies van 1 boek en werkte ik er – met tussenpozen – zo lang aan. Maar nooit eerder was ik ook zo dol op mijn hoofdpersoon (Nina), dat ik haar nu zelfs een beetje ga missen. Nooit eerder leerde ik zo ontzettend veel van het schrijfproces. En nooit eerder was ik zo trots op mijn boek en – niet te vergeten – mijn doorzettingsvermogen.

‘Heerestraat & Rozenlaan’ verschijnt in juni 2018 bij Blossom Books