Interview Eva EO

Ingeborg Timmerman en ik stonden eind januari 2022 in het (online) magazine Eva van de EO. We werden geïnterviewd over ons boek Van weerzin naar weer zin voor het artikel: ‘Hoe krijg je weer plezier in seks?’ 

Het speciale aan dit artikel is dat het geschreven is voor christelijke lezers. Zelf ben ik dat niet en het geloof speelt verder geen rol in mijn seksuele ontwikkeling, maar het mooie is dat Ingeborg bij iedereen kan aansluiten met passende tips en adviezen. Zoals in dit geval voor mensen die vanwege hun geloofsovertuigingen masturbatie niet oké vinden. Dat stukje plak ik hier en de rest lees je via de link.

Stukje uit het artikel:

‘Masturbatie kan je helpen om beter te voelen wat jij fijn vindt. “Als je daaraan doet, is dat helpend. Maar jezelf seksueel opwinden kan ook verbonden zijn met je negatieve ervaring uit het verleden. Het kan dan schaamte en angst triggeren. Door dat te verwerken, gaan die gevoelens bij de negatieve ervaring uit het verleden horen. Door vervolgens wel nieuwe ervaringen op te bouwen en contact te maken met fijne gevoelens, herstel je je eigen seksualiteit. Een orgasme na opwinding is een lekker gevoel en dat kan n iemand je afnemen. Hoe akelig het misbruik ook is geweest, je seksualiteit blijft van jou. Daar maak je opnieuw verbinding mee, het helpt je helen als je daar weer van kan genieten. Je herovert iets van jezelf met jezelf, wat levensvreugde kan geven”, legt Ingeborg uit.

In de christelijke wereld zijn de meningen over masturbatie verdeeld. Ingeborg: “Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden. Als je het gevoel hebt dat het niet strookt met jouw levensovertuiging, kun je kijken of je het een tijdje mag doen van jezelf om te helen. Als je heel erg opziet tegen seks met een partner, dan is een helingsproces wel essentieel. Sommige mensen overleggen dat met hun voorganger om zielenrust te krijgen.

Seksualiteit zit in iedereen. Als je daar woorden voor hebt, dan vind je ook weer weggetjes. Daar kan dit boek bij helpen.”‘

Het hele artikel lees je op de website van Eva magazine.

Interview Eva EO