Een van de dingen die ik als schrijver graag wilde was: meer gastlessen/lezingen geven. Dat is vooral in de eerste helft van 2022 goed gelukt!

Ik werd een van de Stap op de Rode Loper!-auteurs: superfijn, omdat ik het een tof concept vind en omdat er meerdere edities zijn. Ik heb goede herinneringen aan al die prachtige culturele locaties waar ik op stille maandagen mocht vertoeven met vmbo-leerlingen uit de bovenbouw. Verder deed ik ook losse schoolbezoeken, van Hengelo tot Zoetermeer tot een 2-daagse in Drachten. Opvallend veel brugklassen vmbo/mavo dit schooljaar!

Naast gastlessen aan jongeren verzorgde ik ook webinars n.a.v. ons non-fictieboek Van weerzin naar weer zin en mocht ik naar een inspiratiemiddag voor docenten in Leeuwarden. Deze foto’s zijn van die laatste twee (eerder in juni).

Ik nam me voor om overal ja op te zeggen, om te kijken of mijn buitensporige zenuwen een beetje indammen als het meer routine wordt.

Ja en nee, zullen we maar zeggen haha! Het helpt dat ik, na een beetje experimenteren, nu een les heb vormgegeven die ik vaker herhaal, met een aantal rustmomenten erin voor mezelf (voorlezen & schrijfopdracht), met precies genoeg om een uur mee te vullen maar óók met onderdelen die ik kan skippen als leerlingen veel vragen stellen.

Onvoorspelbaarheid

Ik denk dat ik die onvoorspelbaarheid het lastigst vind, omdat ik me graag zorgvuldig voorbereid. Tegelijkertijd is precies dit zo waardevol, omdat de onverwachte dingen die leerlingen vertellen, verrassende vragen die zij stellen, de creatieve ideeën die zij zelf bedenken, júíst de dingen zijn waaraan ik met een glimlach terugdenk als ik weer in de auto of trein zit.

Ik merk wel dat ik ook niet té vaak zo’n (voor mij) grote stap uit mijn introverte cocon moet maken, omdat ik dan niet lekker meer kan schrijven. Schrijven vraagt een heel andere, rustige energie. Het lijkt mij het fijnst om weken met veel schoolbezoeken af te wisselen met weken niks, om me dan echt in mijn eigen schrijfwereld terug te trekken.

Naar die balans ga ik later op zoek (sowieso een luxeprobleem), nu is het eerst zomer en heb ik even pauze! Ik ga veel schrijven aan mijn shortie en het scenarioschrijven weer oppakken. Voor dit najaar en voorjaar 2023 heb ik al best een aantal lezingen staan, ook een nieuwe ontwikkeling. Ik ga weer meedoen aan Stap op de Rode Loper! en aan nog iets leuks, waarover binnenkort meer…