Zelf boeken schrijven is natuurlijk het allermooiste dat er is, maar iets mogen zeggen over ándermans boek op het omslag (en ook nog best wel groot!), vind ik persoonlijk ook een mooie mijlpaal ☺️

Vóór publicatie had ik de eer om het Young Adult-boek ‘Alma’ van Blossom Books-schrijfcollega Sander Meij te mogen lezen. Alma is een moedig 15-jarig meisje, dat we volgen op haar tocht van Honduras naar de VS, in haar eentje op zoek naar veiligheid. En dat ten tijde van Trump, die er een akelig beleid op nahield in dat grensgebied (en daarbuiten).

We volgen Alma in twee verschillende periodes: tijdens haar vlucht van Honduras, via diverse andere landen, naar de VS. En tijdens haar verblijf in een detentiecentrum op Amerikaans grondgebied, in afwachting van die bepalende beslissing voor de rest van haar jonge leven. ‘Alma’ ligt sinds juni 2022 in de boekwinkel.

Mijn quote is als volgt: ‘Wat een aangrijpend en schitterend geschreven boek. Ik blijf maar aan Alma denken.’

Zelfs vorige week nog, betrapte ik mezelf erop dat ik me afvroeg hoe het nu met Alma zou zijn. Het is knap als je dat als schrijver kunt bereiken met een fictief personage, en sowieso was ik tijdens het lezen stikjaloers op de prachtige beschrijvingen van Sander. Een absolute aanrader dus!

Binnen Blossom Books ook nog eens een mooie match met het boek ‘Thuis draag ik bij me’ van Cecile Korevaar, dus ik zou zeggen: lees ze allebei achter elkaar! Ze geven je beide, op hun eigen manier, een menselijke blik op de vluchtelingenproblematiek – als je een echte young adult bent, maar dus ook nog als je 38 bent zoals ik 😉

PS. Deze 📸 maakte ik op onze slaapkamer, waar deze uitvergrote foto boven ons bed hangt. Die maakten we tijdens onze reis door de VS (2013 alweer), op een binnenweg van Las Vegas terug naar LA.