Lang heb ik over dit besluit nagedacht en ernaartoe gewerkt, en nu is het zover: ik stop met mijn administratiekantoor om me volledig te richten op schrijven, redigeren & lezingen geven! 🙏

Ik mailde mijn klanten dit: ‘Mijn schrijfactiviteiten hebben zich de afgelopen jaren mooi ontwikkeld, inclusief lezingen en allerlei opdrachten eromheen, en ik wil daar nu alle ruimte aan gaan geven. Door alle mails, deadlines, certificaten en wat er nog meer achter de schermen bij komt kijken om een fiscaal dienstverlener te zijn, ben ik nu op het punt gekomen dat ik het niet langer kan en wil combineren.

Ook wil ik graag meer van mijn kinderen genieten nu ze nog klein zijn en dat hoop ik te bereiken door minder verschillende werkzaamheden te combineren. Niet minder werken, maar wel meer rust in mijn hoofd :)’

Het leek me, toen ik het in 2013 bedacht, de perfecte combinatie: geld verdienen met administraties (waar ik goed in ben en wat ik ook echt leuk vind!) en dan al mijn creativiteit gebruiken voor het schrijven. De afwisseling trok me ook aan. Maar het is niet voor me weggelegd, al dat geschakel. Ik schakel al genoeg tussen de verschillende rollen, als zzp’er, moeder, vriendin, dochter, huiseigenaar etc., die ik elke dag vervul.

De tijd nemen

Dit jaar zal ik nog druk zijn met het afhandelen van alle belastingaangiften die nog openstaan en met regeldingen. Toch voel ik al de ruimte ontstaan waar ik – zo voel ik nu – al zo lang naar snak.

Dat zit in heel stomme dingen, zoals dat ik bij het tanken de tijd neem om ook die gore voorruit even een sopje te geven (in plaats van tijdens het rijden, gefrustreerd, een liter ruitenwisservloeistof te gebruiken). En leuke dingen, zoals dat ik op mijn werkdag toch even naar school ga om mijn dochter uit de bus te zien stappen na haar schoolreisje (dat verstoppen onder de banken gebeurt nog steeds, love it!).

Ik ben klaar met altijd het gevoel te hebben dat ik mijn leven domweg niet in mijn leven geperst krijg. Met in mijn hoofd altijd bij oneindige to do-lijstjes zijn in plaats van in het hier en nu of bij mijn kinderen. Ik zie ernaar uit om alles met meer aandacht en rust te gaan doen en ervaren.

Soms kan het me ook enorm aanvliegen. Dan denk ik: als ik mijn shortie Grijs heb geschreven, waar ga ik dan nog over schrijven???!!! Ga ik hiermee op termijn echt wel genoeg verdienen? Wat als ik een keer een onwijs slecht boek schrijf en mijn hele reputatie naar de maan is?

Maar gelukkig is dat maar soms en kijk ik er vooral enorm naar uit! Grote keuzes zijn spannend en bevrijdend tegelijk 🙌

Foto: Tatjana Almuli