Augustus wordt een fantastische boekenmaand, want er verschijnen niet 1, maar 2 nieuwe titels van mij! Vanaf vandaag in de winkel: het non-fictieboek Omgaan met ongewenste intimiteiten, geschreven samen met veiligheidskundige Mark de West, uitgegeven door uitgeverij AnderZ.

Een stukje uit mijn voorwoord waarin ik vertel over mijn motivatie: ‘ (…) Dit boek is ook geschreven door iemand die wél weet hoe het is om slachtoffer te zijn van ongewenste intimiteiten. De afgelopen pakweg 22 jaar heb ik genoeg dubbelzinnige opmerkingen naar mijn hoofd gekregen om meer dan 1 boek aan te wijden. Vaak zat kwam ik als meisje in een situatie dat een jongen of man meer wilde dan ik; helaas waren er ook in mijn leven situaties dat anderen over mijn grenzen gingen en dat ik niet wist hoe ik die (sneller) tot een halt kon roepen. Ik maakte situaties mee in het openbaar vervoer of in het donker op de fiets, waarin ik met kloppend hart en zonder enig gevoel van controle de rit uitzat. Of waarbij ik dan een sigaret tussen mijn vingers hield, niet per se om op te roken, maar meer als een soort ‘wapen’, voor het gevoel van een snippertje controle.

Wat had ik toen graag dit boek gelezen – een veel beter ‘wapen’ dan op de fiets stappen met een smeulende sigaret, zonder vooraf doordachte strategie. Ik weet nu al dat ik dit boek later aan mijn vijfjarige dochter ga geven wanneer ze oud genoeg is. Niet dat ik daarmee (helaas) alle ongewenste intimiteiten en situaties in haar leven kan voorkomen, maar waarmee ik wel kan zorgen dat zij met een andere mindset op de fiets of in de nachttrein zit.

(…) En nee, het is niet leuk of eerlijk dat dat nodig is. Natuurlijk zou het nog fijner zijn als mannen dit soort gedrag niet meer vertonen, maar daarop wachten voelt alsof ik weer dat meisje van 17 op de fiets ben. Soms is het wel nodig om de risico’s te zien en in te schatten, soms is het ook nodig om echt te handelen. En welke strategie kun je dan beter voorhanden hebben dan een die gebaseerd is op die van professionals?’

Omgaan met ongewenste intimiteiten Achterflap Omgaan met ongewenste intimiteiten

‘Omgaan met ongewenste intimiteiten’ is vanaf 20 augustus verkrijgbaar in de (online) boekhandel (21,99 euro).