Non-fictie titels redacteur

Vorige week verscheen ‘Omgaan met ongewenste intimiteiten’, mijn tweede boek als coauteur. Maar: hoe word je nu eigenlijk coauteur? In dit blog vertel ik hoe ik in de (interessante!) wereld van de non-fictie terechtkwam.

Als freelance journalist interviewde ik in 2014 voor vakblad PsychoPraktijk seksuologe Ingeborg Timmerman. Het werd een superleuk interview en dat vond zij schijnbaar ook, want ze benaderde me een jaar later of ik samen met haar een boek wilde schrijven over hoe onze persoonlijkheid en zin in seks met elkaar samenhangen.

Toen ik haar mail las, dacht ik meteen: wauw. Heel veel langer nadenken hoefde ik niet, want zulke kansen moet je gewoon grijpen. Non-fictie was voor mij de gedroomde combi tussen schrijven en journalistiek – en zeker een psychologisch onderwerp als dit.

Samen maakten we een synopsis waarmee we uitgeverijen benaderden en al vrij snel was het raak: uitgeverij AnderZ had interesse! We gingen om tafel met uitgever Ina Boer en redacteur Laura Woolthuis en niet snel daarna vlogen de hoofdstukken heen en weer over de mail. Ik had nog nooit zo fijn met iemand samengewerkt (eerlijk gezegd had ik een hekel aan samenwerken in groepjes toen ik nog studeerde).

In november 2016 was het dan zover: de boekpresentatie van Zin in seks! Er volgde een tweede druk en nog steeds wordt het boek elke maand verkocht, verschijnt het in lijstjes en/of wordt Ingeborg geïnterviewd n.a.v. ons boek.

Aansluitend bood ik mezelf ook aan als freelance redacteur bij AnderZ en dat werk doe ik nog steeds met heel veel plezier. De ene keer als ‘gewone’ eindredacteur, de andere keer als ‘redacteur plus’ of nog intensiever als ghostwriter of coauteur. Niet is fijner dan een strakke structuur aanbrengen en sleutelen aan alinea’s, zinnen en woorden tot het nog pakkender wordt.

Onderstaande titels van AnderZ / Van Duuren Management heb ik (intensief) begeleid:

* Het leven, dat is pas topsport – Sanne van Paassen (juli 2020, bestseller)
* Het monster met de gouden ogen – Machteld Kooij (mei 2020)
* Liefde in tijden van scheiden – Pep Degens (april 2020)
* Volle Zalen – Hans Groen (mei 2019)
Superslapen – Floris Wouterson (augustus 2018, bestseller)
* Hoe word je een geloofwaardig leider? – Marc Dortu (april 2018)
* 40 dagen liefde voor jezelf – Marieke Zwinkels (maart 2018)

Daarnaast word ik ook als manuscriptbeoordelaar / redacteur ingehuurd door auteurs die een boek schrijven, zonder dat ze (nog) een uitgeverij hebben.