cruise control carlie van tongeren

Het duurde even (ik bedoel 4 maanden), maar hier is dan deel 2 in mijn reeks Schrijfdromen.

Toen het in 2010 net niet lukte om voet tussen de deur te krijgen als scenarioschrijver bij GTST, besloot ik om serieus werk te maken van mijn andere grote schrijfdroom: een boek schrijven én publiceren (en dan het liefst een YA).

Via mijn oud-klasgenoot van de School voor Journalistiek (schrijfster Mariëtte Middelbeek) kwam ik op het idee om net als zij doktersromans te gaan schrijven. Want schrijven lukt niet door alleen te dromen, maar door kilometers te maken. Heel. Veel. Schrijfkilometers. In totaal heb ik 34 doktersromans geschreven en soms zou ik er nog weleens eentje willen maken. Gewoon, omdat het zo leuk en laagdrempelig is.

Via Mariëtte kwam ik in 2010 óók in contact met Monique Boltje, de geweldig leuke acquirerend redacteur van uitgeverij Zomer & Keuning. Zij stond open voor nieuwe Nederlandse chicklitschrijvers en na een heel fijn telefoongesprek, besloot ik de gok te wagen. Want: Monique was enthousiast over mijn idee, maar dat was nog geen garantie dat mijn boek-in-wording ook echt uitgegeven zou worden.

Tijdens het schrijven aan mijn kleine rotbureautje (ik woonde nog semi op kamers) waande ik mij weer in Rome, waar mijn hoofdpersoon Eva net als ik een taalcursus volgde. Ik leverde het op tijd in: wachten, zenuwen, wachten, zenuwen… En toen kreeg ik in februari 2011 de leesbeoordeling: positief, met opmerkingen voor verbetering!

Vanaf dat moment ging alles heel snel: ik herschreef mijn manuscript (dat later mijn debuut Pasta & passie zou worden) aan de hand van de feedback, mocht ook al een kort verhaal schrijven voor de zomerbundel ‘Summer Nights‘ én had ondertussen een gesprek over een mogelijke 2e chicklit. Ik kon dus meteen door met schrijven aan Liever Lombok (2012) en kort daarna Cruise control (2013).

De moraal van dit verhaal:

* Zoek naar het juiste fonds voor jouw verhaal en doe je uiterste best om een direct contactpersoon te vinden met wie je eerst belt of afspreekt. Ontwijk die manuscripten-slush pile (want ook bij Blossom Books omzeilde ik die stapel, waarover later meer…).
* Maak gebruik van je netwerk en de kansen die je geboden krijgt, ook als die nog niet helemaal je ultieme droom zijn. Een chicklit schrijven was bijvoorbeeld niet mijn aanvankelijke schrijfdroom, maar jeetje wat ben ik trots op die 3 boeken en wat hebben ze me veel gebracht. Ze zijn het startpunt van mijn carrière als schrijver én als (freelance) redacteur. Want bij Zomer & Keuning deed ik ook mijn allereerste ervaring op met redactie, correctie en persklaarmaken.

Nu ik mijn post nalees denk ik dat ik Monique Boltje en Mariette Middelbeek maar eens een welverdiend bedankje moet sturen!

Volgende keer vertel ik hoe ik de overstap maakte naar mijn ultieme schrijfdroom: YA. En dat bericht volgt sneller dan deze – beloofd! 🙂