Nieuw jeugdboek Carlie van Tongeren

Misschien zagen jullie al wat lyrische en minder lyrische stories voorbijkomen over het schrijven van mijn nieuwe Young Adult-boek. De eerste versie van bijna 90.000 woorden heb ik op woensdag 2 juni dan écht ingeleverd bij uitgeverij Blossom Books!

En jeetje, wat mis ik het verhaal en mijn hoofdpersonages! Ik moet mezelf nu echt bedwingen om niet het manuscript te openen en te lezen (ik geef toe: heb ik vanmorgen al een uur zitten doen, zag meteen foutjes en dubbele dingen, aaah). Maar ik weet dat het goed is om het nu los te laten. Om het andere mensen te laten lezen, die dingen zien die ik zelf niet meer zie. Eerst uitgever Myrthe Spiteri, dan redacteur Linda van Scherrenburg. Ook heb ik een aantal proeflezers op het oog, met specifiek verzoek (DM’s komen eraan!). Perfect is het nog niet, maar gezien de titel en het thema is dat juist wel heel toepasselijk 😉  Ze noemen het niet voor niets een eerste versie.

Als een achtbaan

Het schrijven van dit boek was een absolute achtbaan: roetsjend naar beneden, totaal in de flow, woorden en ideeën die vanzelf kwamen, me een voelen met mijn hoofdpersoon en verliefd op mijn andere hoofdpersoon. Maar soms moest het achtbaankarretje omhoog en dat ging ter-gend-lang-zaam. Dan lukte het me maar niet om in het verhaal te komen.

En heel soms leek het alsof het karretje van de rails raakte – ik zwalkte tijdens dit schrijfproces meer dan tijdens het schrijven van eerdere boeken. Misschien door de (letterlijk) grotere setting of doordat mijn hoofdpersoon met meerdere issues tegelijk af te rekenen had.

Van het streven naar zoveel mogelijk woorden ging ik naar het schrappen van zoveel mogelijk woorden. (Ik neem me voor dat ik nóóit meer ga denken dat ik niet genoeg te vertellen heb.) Ik stelde de deadline uit van begin naar eind mei, toen naar 2 juni – en dat kan ik niet allemaal wijten aan lockdowns en andere corona-ellende. Dit klinkt misschien negatief, maar zo bedoel ik dat niet: ik ben blij dat ik mezelf zo heb uitgedaagd. Dat ik een idee dat ik al járen heb, in verschillende vormen, nu als uitgewerkt manuscript op mijn laptop heb staan. Dat ik mezelf op momenten echt heb verrast.

Nu denk je misschien: ja leuk allemaal, maar waar gaat je nieuwe boek over???? Dat vertel ik jullie de komende tijd in een aantal posts: 10 feitjes, de titel, de cover, de najaarscatalogus, eerste quote – stay tuned, want er komt van alles aan!

Zo zat ik erbij op de dag van de deadline:

Carlie van Tongeren schrijft nieuw boek