Maandag mocht ik mijn week lekker fris om 5.15 uur (!) starten, om op tijd te zijn voor mijn 4 gastlessen aan mavo 1-klassen van de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag. Eindelijk een beloofde actiefoto voor de klas!

Ook op deze school werd ik tijdens de schrijfopdracht (bedenk je eigen boek) weer verrast door de moeiteloosheid waarmee sommige leerlingen prachtige titels uit hun mouw schudden. Zoals degene die je op de laatste foto ziet: ‘De dag dat alles eindigt’. Ik vertel dan altijd dat ik bij een paar van mijn boeken pas een titel wist te bedenken NADAT ik het al helemaal had geschreven, en dan nog samen met mijn uitgeverij Blossom Books 😉

Ik kreeg ook weer leuke vragen, of ik een beroemde schrijver ben bijvoorbeeld, of ik weleens op tv ben geweest, waarom je als schrijver ‘maar zo weinig’ per boek betaald krijgt, wat je allemaal nodig hebt om een boek te schrijven (’tijd’ merkte iemand in de klas toen op en ja, dat is een heel belangrijke factor!).

Soms kunnen leerlingen ook half slapend op hun tafeltje doorbrengen, of drie kwartier een beetje norsig naar je kijken – om me dan tóch te verrassen door achteraf even (zachtjes) tegen me te zeggen dat ze het heel leuk vonden.

Ik keek die dag ook even goed om me heen om inspiratie op te doen voor mijn nieuwe YA, waarmee ik nét begonnen ben. Om een goed gevoel te krijgen van hoe een school eruitziet, hoe de dynamiek in een klas is, wat voor vragen of opmerkingen leerlingen eruit kunnen flappen.

Dank je wel voor de uitnodiging & de mooie maandag Johan de Witt Scholengroep & de Schrijverscentrale! 🙏

 

PS. Over mijn vorige bezoek ben ik vergeten een blog te schrijven, stom! Dat was in Zoetermeer, op ONC Parkdreef, tijdens de projectweek. Ik had toen ook brugklassen, 2x havo en 2x mavo.