Jesse Jacobs, psycholoog en auteur van het boek ‘Het mooiste uit de put halen’, vroeg mij of ik mijn verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag (dat ik beschrijf in het boek Van weerzin naar weer zin) wilde delen in haar gelijknamige podcast.

Dat leek mij natuurlijk heel waardevol om te doen en dus ontmoetten we elkaar op een maandag in maart, in een podcaststudio in mijn oude hometown Utrecht.

In deze podcastserie gaat Jesse met verschillende gasten in gesprek over de in haar boek beschreven groeiprincipes bij tegenslag: Hoe is het hen gelukt om het mooiste uit de put te halen? Wat zijn hun belangrijkste adviezen om tegenslag te benutten als bron voor persoonlijke groei?

Zij schrijft hier zelf over: ‘Al mijn gasten hebben in elk geval één ding met elkaar gemeen: zij hebben allemaal een impactvolle en bepalende gebeurtenis in hun leven meegemaakt die hun levens sterk hebben beïnvloed. Toch heeft ieder op zijn of haar eigen wijze de tegenslag doorleefd en zijn zij daarmee een inspirerend voorbeeld voor anderen geworden.’

Positief gesprek

Ik had hiervoor vooral interviews gedaan voor magazines, waarbij je meer de tijd hebt om over je antwoorden na te denken. Om ze eventueel drie keer opnieuw te formuleren tijdens het gesprek (of zelfs achteraf nog, via een mail). Dat leek me spannend aan dit medium en het duurde dan ook even voordat ik het durfde terug te luisteren.

Maar dat bleek dus nergens voor nodig! We klinken ontspannen, er is zelfs nog een spontane grap waar ik bij het luisteren weer om moest lachen, en het belangrijkste: het gesprek is positief en gaat de diepte in. Dit is geen onderwerp dat je in vijf minuutjes kunt doorgronden.

Wil je meer horen over de impact en het helen van ongewenste seksuele ervaringen? Luister dan deze podcast terug (duurt 38 min.) – inclusief muziek die een rol speelde in mijn proces… (Volgens mij is het niet triggerend om naar te luisteren; ik praat nauwelijks over de gebeurtenis zelf.) Je vindt de aflevering o.a. via Spotify.

Bedankt Jesse, voor je oprechte vragen en interesse in dit thema & boek! Ik kijk al uit naar je volgende afleveringen.