Lang, laaaang geleden plaatste ik een story dat ik graag een foto van mijn nieuwe boek Grijs op het strand wilde en daar reageerde lieve Britt supersnel op! Ze stuurde me haar fotosessie en de mooiste (vind ik) deel ik vandaag met jullie ter ere van het 4 maanden Grijs-jubileum.

Mét een verhaal over het strand erbij. Want waarom is dat zo belangrijk? 2 redenen:

  1. In Grijs speelt het strand letterlijk een belangrijke rol. De avond waar de rest van het verhaal om draait, speelt zich af op een strandfeestje in de nazomer. Ik ga daar natuurlijk niet te veel over spoileren. Behalve dat het strand voor mij symbool staat voor de ultieme zomerse vrijheid. ‘Vrijheid’ betekent echter niet dat je daarom ook álles maar wilt en kunt doen (seksueel gezien). Vanwege dat spanningsveld leek me het strand de passendste plek. Hoofdpersoon Chaja houdt enorm van het strand en de vraag die mij bezighield tijdens het schrijven was: kan Chaja door haar nare ervaring toch weer van die plek gaan houden? (Hint: het antwoord vind je in mijn boek ;-))
  2. Het strand speelt in mijn hele schrijversleven een rol. Ik woon er niet dichtbij, dus vaak kom ik er niet, maar als iemand me vraagt waar ik de meeste inspiratie voel is het antwoord zonder nadenken: het strand! In Het is hier helemaal (niet) perfect! liet ik mannelijk hoofdpersonage Ro zeggen hoe ik dat zelf ervaar: ‘Zee geeft zowel een einde als een nieuw perspectief.’ Dat de wereld ergens ophoudt, die afbakening, geeft me de rust die ik nodig heb. Het letterlijk ver kunnen kijken en daardoor figuurlijk verder kunnen kijken, geeft me de inspiratie en creativiteit die ik ook nodig heb. De allerbeste combinatie dus!

Nog een leuk strandfeitje: tijdens het schrijven van Het meisjesmanifest (waarin Tess, Sara & Kati ook dicht bij het strand wonen) ging ik voor het eerst een midweek in mijn eentje ergens schrijven, in nov. 2018, in een studio in Noordwijk met uitzicht op het strand! Ik schreef er 25.000 woorden in ±4 dagen. Wil ik zeker nog eens herhalen…

Britt, nogmaals dank je wel voor jouw mooie foto’s! (Ik bedankte haar al toen ik haar ontmoette tijdens mijn signeersessie bij Boekhandel Broekhuis in Deventer, in maart 2023, met een gesigneerd boek als cadeau: Heerestraat & Rozenlaan, het enige boek van mij dat ze nog níet in haar kast had staan.)