De pulp-discussie uit 2021 laaide ineens weer op, dankzij het vwo-examen Nederlands op 17 mei. Daarin stond het opiniestuk, waarin de Jonge Jury-leestips vergeleken werden met fastfood, en ook een stukje uit mijn reactie daarop.

Wauw, zou je denken, in een landelijk examen! Dat dacht ik ook, toen ik via insta hoorde: ‘Je zat in het examen vandaag!’ Tot ik de vragen bij mijn tekstfragment – 3 uit de context gerukte alinea’s – bekeek, waarvan 3 vd 4 begonnen met: ‘Een kritische lezer zou kunnen vinden dat…’

Lang verhaal kort: ik was er niet blij mee dat mijn opiniestuk uit de context is gebruikt, met negatief sturende vragen richting het pulp-fastfood-kamp, zonder toestemming, zonder medeweten, maar mét mijn volledige naam erbij, op landelijke schaal. En natuurlijk was ik ook niet blij voor mijn collega-schrijvers die deze pulp-discussie moesten herbeleven.

Ik sprak verschillende mensen bij de betrokken examenmakers Cito & College voor Toetsen en Examens. Ik kreeg excuses, erkenning (‘inderdaad een onhandige set vragen bij jouw artikel’), het aanbod van 250 euro licentievergoeding. Allemaal dingen die niet écht als een afronding of oplossing voelden. Een nieuw opiniestuk dan? Ik heb het gepoogd te schrijven, maar het voelde zo negatief en klein – zeker vergeleken met alle grote dingen die er nu in de wereld gebeuren.

EN NU HEB IK HET:
Ik ga die 250 euro tóch factureren – ook al vind ik het een schijntje en wilde ik het geld uit principe niet – en besteed het volledige (bruto)bedrag aan Nederlandse jeugdboeken, bij lokale boekhandels, pulp én geen pulp. Want in mijn (lees)wereld is het en-en, niet of-of. Dit voelt als een positieve afsluiting van deze negatieve examenervaring.

WIL JIJ MEEDOEN AAN DEZE PULP-ACTIE?
1. Laat mij weten welk Nederlandstalig Young Adult-boek jij héél graag zou willen hebben & waarom, en wie weet koop ik dat boek voor jou!
2. OF, als je niet mee wilt doen, geef mij jouw mooiste YA-boekentip van eigen bodem, zodat ik die op mijn lijstje kan zetten 🙂

Voorwaarden:
– Jeugd- of Young Adult-boek (12+)
– Nederlandstalig
– Pulp én geen pulp
– Liefst van Nederlandse of Vlaamse schrijver
– Vóór 5 juni, dan ga ik boekshoppen!

IK HEB ER AL ZIN IN!