Auteursfoto Carlie van Tongeren 2

Het jaar is al halverwege, en hier is dan ein-de-lijk de eerste update van mijn schrijfjaar 2021. Hoe ging het tot nu toe? 

Goed en slecht.

Het begon SLECHT: ik was enorm gefrustreerd door de nieuwe lockdown die ook mijn creativiteit lamlegde. Tot ik bedacht: hoezo moet het schrijfjaar eigenlijk precies 1 jaar duren? Je ging toch juist minder werken als boekhouder, met je cijfertjes en keurige balansen? Exact 😉 En dus besloot ik dat het eerste kwartaal niet zou meetellen. Weg frustratie.

April was het ook niet: veel te druk met opdrachten. Letterlijk nul woorden geschreven. Ik stapte (weer) in de valkuil van overal ja tegen zeggen. Het eerste kwartaal had ik heel weinig verdiend en hoewel ik dat grotendeels had ingecalculeerd, blijft dit dus een zeer sterke neiging…

Mei, juni, juli: GOED

Maar toen kwam mei, het startschot van: GOED! Uitstekend, zelfs. Ik was echt on fire! Ik schreef als een ratelende typemachine aan mijn nieuwe YA Het is hier helemaal (niet) perfect!, voelde me soms echt een met mijn hoofdpersoon Yara.

Nu merkte ik waarom deze keuze echt een verschil maakt. Niet alleen omdat ik (letterlijk) meer ruimte voor schrijven maak, maar vooral omdat die ruimte in mijn hoofd leidt tot meer en creatievere ideeën. Dat ik de woorden makkelijker op papier krijg, zinnen maak waarover ik me weleens verbaas, het geduld heb om verder te denken dan voor de hand liggende oplossingen. Maar ook dat ik tijd maak voor ‘extra’ dingen die een boek nog beter kunnen maken, zoals ervaringsdeskundigen interviewen en proeflezers inschakelen. (En aparte playlists per boek of script maken, niet te vergeten.)

Zonder pauze ging ik direct door naar het volgende boek. En niet zomaar een, maar het meest persoonlijke non-fictieboek van mijn leven. Het was een hele ervaring om drie weken fulltime in die schrijfbubbel te zitten en zoveel mogelijk woorden achter elkaar op papier te knallen. (Meer info volgt snel, nu echt, beloofd!)

En juni/juli begon ik eindelijk weer aan het script, gebaseerd op mijn YA-debuut Heerestraat & Rozenlaan. Als scenarioschrijver ben ik op mijn aller, allercreatiefst, dat was weer heerlijk om te merken. Minder heerlijk: dat ik toch nog zo weinig tijd heb besteed aan deze Hele Grote Schrijfdroom. Terwijl ik dat al járen wil veranderen.

Conclusies:
* Ja, dit schrijfjaar is nu al de beste beslissing!
* Twee boeken tegelijk schrijven, mwah, ik weet niet of ik dat ooit weer ga doen…
* Scenarioschrijven schuif ik NU omhoog op mijn (prioriteiten)agenda.
* Ik heb zin in het tweede halfjaar!

Wat ga ik doen? Twee boeken herschrijven. Verder aan het script werken. Een nieuwe cursus scenarioschrijven doen. Én aan een nieuw boek beginnen (ik weet nog niet welk idee gaat winnen…).

Tot de volgende update, wel iets sneller!

Lees ook mijn eerste blog: Mijn schrijfplannen voor 2021