Een nieuw jaar, een schone lei. Dat voelt altijd fijn. Voor mij persoonlijk voelt 2021 extra schoon en fijn, omdat ik bijzondere schrijfplannen heb. (Nu alleen eerst nog wel deze lockdown door, natuurlijk.)

Eind 2019, nog voordat we van corona hadden gehoord, nam ik een spannend besluit: ik ga mijn administratiekantoor (dat ik ook heb, sinds 2014) inkrimpen en mijn schrijf- en redactiewerk meer ruimte geven. Dat wilde ik altijd een keer doen, maar dan ‘straks als’: Straks als de hypotheek is afbetaald. Straks als de kinderen groter zijn. Straks als ik bekender ben als schrijfster.

Tot ik vorig jaar een financiële meevaller en belangrijk inzicht kreeg: ik ga het nu doen. Vanaf 2021. Juist nu de kinderen klein zijn. Juist nu ik nog niet zo bekend ben. Wat je aandacht geeft, groeit. En ik geloof dat ik door dit besluit echt de schrijfster kan worden die ik wil en kan zijn. Ik heb het al gemerkt in november en december – toen het meeste administratiewerk af was en er steeds meer ruimte ontstond – ik bruis van de ideeën!

2020 werd het overgangsjaar. Langzaamaan nam ik afscheid van twee derde van mijn klanten, soms met het zweet in mijn handpalmen, zeker toen we inmiddels wél goed wisten wat de impact van corona was. Maar ik bleef bij mijn besluit: ik neem zeker 1 jaar de tijd om dit te proberen.

4 TOFFE SCHRIJFPROJECTEN

Nu is 2021 begonnen en kan ik wel uitschreeuwen hoeveel zin ik in dit jaar heb! Achter de schermen trof ik de nodige voorbereidingen en zo staan er nu alvast 4 toffe schrijfprojecten op de planning:

  • Een nieuw Young Adult-boek voor Blossom Books (21.000 woorden onderweg!);
  • Een nieuw non-fictieboek samen met seksuologe Ingeborg Timmerman, geplande publicatie: november 2021 bij uitgeverij AnderZ;
  • Nóg een non-fictieboek als coauteur, dat we in de 2e helft van 2021 gaan schrijven en in 2022 zal uitkomen;
  • Het scenario voor een (korte) film gebaseerd op mijn YA-debuut ‘Heerestraat & Rozenlaan’, samen met regisseur Coen Haver.

Over al deze schrijfprojecten ga ik jullie de komende tijd meer vertellen. Nu alvast over dat scenario: al járen schrijf ik in mijn jaarreviews ‘helaas heb ik scenarioschrijven weer geen actieve aandacht gegeven’ en eindigde ik met het goede voornemen om dat het nieuwe jaar wel te doen. Enz. Enz. Het maakt me zó gelukkig dat dit voor 2021 op mijn planning staat.

En ik heb ook een idee voor een nieuwe shortie, een script voor een serie en… Maar die mogen nog even wachten, tot duidelijk is hoe mijn schrijfjaar 2021 uit gaat pakken.

Wel een beetje jammer van deze verlengde lockdown, die roet in het eten gooit. Want ik ben vaak met de kinderen en schrijven lukt niet zo in gesprokkelde uurtjes. Maar laten we hopen dat ons geduld niet al te lang op de proef wordt gesteld. Ondertussen geniet ik alvast van het vooruitzicht & de ideeën in mijn hoofd 🙂