In het maart-nummer van Psychologie Magazine (nog net op tijd met deze post!) staat ons boek Van weerzin naar weer zin op een mooie plek te stralen in de boekenrubriek.

Daar staan 3 redenen beschreven om Van weerzin naar weer zin te lezen. (Zelf kan ik wel 100 redenen bedenken waarom je dit boek zou moeten lezen, maar ik ben niet erg objectief natuurlijk 😉) Dit zijn ze:

1. Je leert hoe ongewenste seksuele ervaringen tot lichamelijke en psychische klachten kunnen leiden.
Ongeacht wat je precies hebt meegemaakt, kun je last krijgen van buikpijn of angst voor aanraking. En dat gaat niet weg zolang je de akelige ervaring ontkent, wegdrukt of bagatelliseert. Misschien denk je: maar het was toch niet zo erg? Bedenk dan eens hoe je het zou vinden als het je kleine nichtje was overkomen. Echt, alles wat je moet wegdrukken is erg.

2. Je krijgt ingeprent dat het niet jouw schuld is.
Wie seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt, is geneigd om de schuld hiervoor bij zichzelf te leggen en niet bij de dader. Je doet dat om controle te houden en niet onder ogen te zien hoe schokkend de ervaring voor je was. Maar je komt alleen van je klachten af als je jezelf niet blijft schamen en schuldig voelen. Durf om hulp en ondersteuning te vragen bij het verwerken van je ervaringen.

3. Je ontdekt hoe je weer plezier kunt krijgen in seks.
Onder meer door de associatie van seks met gevaar te doorbreken. Dat kun je doen door jezelf op ‘moeilijke’ plekken aan te raken als je bijvoorbeeld naar je lievelingsserie kijkt. Leg je hand op je borst of tussen je benen. Je lichaam leert dan dat aanraking van een erogene zone niet gelijk staat aan gevaar, maar na een paar keer zelfs plezierig wordt.

Voor mij persoonlijk was nr. 3 dé hoofdreden om mijn proces op te schrijven en ik hoop dat ons boek door dit soort artikelen precies de mensen bereikt die het goed kunnen gebruiken.