Dit is Tess, een van de drie vriendinnen uit mijn nieuwste boek Het meisjesmanifest, en in deze post deel ik met jullie waar ik mijn inspiratie voor dit karakter vandaan haalde. 

Tess heb ik voor een heel groot deel geïnspireerd op @miloudeelen. En dan bedoel ik natuurlijk vooral haar strijd tegen slutshaming en voor gelijke rechten voor vrouwen. Tess strijdt in Het meisjesmanifest, net als Milou, energiek en met absolute overtuiging tegen slutshaming. Want waarom zou zij anno 2019 niet van seks mogen genieten en Lars (de jongen van school met wie ze het deed) wél? Ik zag Tess het vaakst voor me zoals Milou eruitzag tijdens ons interview (vooral die girlpowersokken kon ik niet meer vergeten ☺️) en tijdens het schrijven hóórde ik gewoon Milous verontwaardiging en power uit ons interview.

Ook legde ik een beetje van mezelf in Tess: mijn dat-maak-ik-zelf-wel-uit-houding. Vanaf mijn 13e zei ik dat geregeld tegen (vooral) mijn vader en ik had er plezier in juist de dingen te doen die mensen níet van me verwachten, zoals op voetbal gaan (‘maar dansen is toch veel meer iets voor jou?’) en de diehard economische journalistiek kiezen (‘ik vind een vrouwentijdschrift veel beter bij jou passen’). Ook ik kreeg destijds te horen dat ik een slet was als ik op een avondje met een jongen had gezoend of zo. Eerlijk is eerlijk: ik kon minder goed omgaan met dat soort opmerkingen dan Tess en Milou. Het droeg zelfs bij aan mijn keuze om in ‘de grote stad’ (Utrecht) te gaan studeren en z.s.m. weg te gaan uit Diepenveen, het dorp waar ik opgroeide.

Als research las ik (uiteraard) het boek Allesbehalve oké van Laura Steven over slutshaming en ik had zo’n idee dat onze boeken met elkaar vergeleken zouden gaan worden. Grappig, bijzonder en interessant boek, maar wat ik erg miste, was hoe de hoofdpersoon seks belééft. Ik wilde dat Tess duidelijk van seks geniet en dat dát haar allerbelangrijkste drijfveer is in de strijd tegen slutshaming.

In mijn volgende post vertel ik jullie graag meer over Kati & mijn inspiratie voor haar!

Credits: deze mooie tekening van Tess is gemaakt door Esther Mols, die ook de coverillustraties voor Het meisjesmanifest maakte.