detail cover Heerestraat & Rozenlaan fiets Nina huis

‘Nou Nina, dit zijn je nieuwe broer en zus.’ Zo begint voor de 15-jarige Nina, hoofdpersoon in de net verschenen Young Adult-roman ‘Heerestraat & Rozenlaan’, haar nieuwe leven na de scheiding van haar ouders. Een leven dat deels geïnspireerd is op dat van mij, de schrijfster van dit jeugdboek.

Al heel lang had ik de wens om een jeugdroman te schrijven over gescheiden ouders en co-ouderschap – als hoofdthema en niet als bijzaak. Omdat het zo vaak voorkomt dat ouders gaan scheiden, lijkt het net alsof je dat als kind/tiener niet erg mag vinden. Alsof je dus niet super mag balen van de nieuwe situatie, van die ruziënde en niet-communicerende ouders. Alsof het niet moeilijk is om loyaliteit te voelen ten opzichte van je moeder of vader die alleen achterblijft. En alsof het alleen maar leuk is, die nieuwe stief- of halfbroers en –zussen met wie je plotseling wordt opgezadeld.

Die wens is nu uitgekomen met de komst van ‘Heerestraat & Rozenlaan’ (juni 2018, uitgeverij Blossom Books), bedoeld voor jongeren vanaf 13 jaar. Met dit boek hoop ik jongeren met gescheiden ouders herkenning en steun te bieden. Natuurlijk is het fictie en zijn er een hoop dingen verzonnen, maar het is óók zo realistisch mogelijk. Door mijn eigen ervaringen, maar ook die van anderen erin te verwerken (uit gesprekken en boeken met ervaringsverhalen van stiefkinderen).

Ik hoop dat zowel de grote thema’s als de kleine dingen voor jongeren herkenbaar zullen zijn: het heen-en-weergesleep met een zware weekendtas, dat de spullen of kleren die je nodig hebt natuurlijk nét in het andere huis liggen, dat je ouders niet meer normaal met elkaar praten maar alleen nog via jou, dat ze elkaar ineens een HAND geven of ‘meneer’ en ‘mevrouw’ gaan noemen, dat je enorm begint te zweten als je ouders zich in dezelfde ruimte begeven met een spanning om te snijden, dat je niet tegen je moeder durft te zeggen dat de vakantie met je vader en je stiefmoeder/-broer/-zus eigenlijk heel leuk was, enz.

Een serieus onderwerp dus, wel luchtig en met humor, omdat het leven met gescheiden ouders en/of co-ouderschap natuurlijk ook gewoon heel leuk blijft. En wie weet levert het perspectief van een 15-jarig meisje ouders die gaan scheiden ook wel interessante inzichten op over de nieuwe situatie.

Deze blog schreef ik voor de website Nieuwe Stap, eerste hulp bij echtscheiding.