‘Welke dingen zijn waargebeurd?’ is een vraag die ik geregeld krijg over mijn boeken. Die bood me inspiratie voor deze zomerreeks: per Young Adult-boek vertel ik wat er is gebaseerd op échte ervaringen, van grote verhaallijnen tot piepkleine details. Vandaag: mijn YA-debuut Heerestraat & Rozenlaan! 

  1. Heel groot: het overkoepelende thema van Heerestraat & Rozenlaan is gebaseerd op de scheiding van mijn ouders (ik was 11). Dat was vroeger nog geen 50/50 co-ouderschap zoals nu, maar bij mijn moeder wonen en 1x per 2 weken een weekend naar mijn vader. Vond ik al verwarrend genoeg!
  2. Net als bij Nina bleef mijn moeder in haar eentje in ons ‘oude’ huis wonen. Ze heeft nooit meer een relatie gekregen. Superfijn vond ik dat tijdens mijn puberteit, al zou ik het haar nu wel gunnen!
  3. Net als Nina’s vader (Hans) kreeg mijn vader een relatie met een andere vrouw, die al een kind had. Ook mijn eigen vader had de neiging om aan het begin álles samen met ‘Het Nieuwe Gezin’ te doen, terwijl ik juist behoefte had om dingen te doen met hem (en mijn broer) …
  4. Nina’s vader is een zuinige accountant en die van mij is een zuinige belastingadviseur. Hans steekt – net als mijn vader – met oud & nieuw een vuurpijl af en vertelt er tot op de eurocent nauwkeurig bij hoeveel die kostte.
  5. Nina gaat op huwelijksreis met haar vader & Het Nieuwe Gezin en tot op Schiphol blijft het geheim waar ze naartoe gaan. Hoewel ik destijds niet zo blij was dat er überhaupt een huwelijksreis was, was dit wel iets om nooit te vergeten: je tas inpakken en alleen maar weten dat het er ‘mooi weer’ is. Wij gingen overigens naar Malta en Nina niet!
  6. Nina’s stiefbroer Mark houdt erg van metal en dat heb ik gebaseerd op mijn huidige vriend! Die houdt heel erg van metalmuziek en heeft allemaal van die afschuwelijke platenhoezen en T-shirts, die ik dankbaar kon gebruiken.
  7. Nina zit op voetbal en dat zat ik vroeger ook!
  8. Nina kan zich in het echte leven niet goed uiten, maar wél in de dialogen (DZHHMGD) die ze naderhand schrijft. Zo begon ik ook ooit met schrijven toen ik 7 was: alleen maar dialogen – waarschijnlijk omdat ik in het echte leven niet zo ad rem was als ik zou willen.
  9. Ik heb door het gesleep met spullen nog steeds een hekel aan weekendtassen (ook al had ik destijds een geweldige Beverly Hills 90210-tas, zie foto!). Nina ook totdat… ze iets met die tas gaat doen wat je in mijn boek kunt lezen 😉

In het volgende zomerblog lees je over Het meisjesmanifest!