De journalistiek had ik al een poosje verlaten, tot ze weer op mijn pad kwam in 2022. En wel in de vorm van gastcolumns schrijven voor de Volkskrant, de krant die al zo lang ik me kon herinneren bij ons door de brievenbus kwam: wat een eer. 

Met een inlog kun je ze lezen op Volkskrant.nl en hier vind je ze allemaal op een rij.

Het begon met een hoop boosheid en een ingestuurd opiniestuk in juni 2021, naar aanleiding van een stuk in de krant waarin alle genomineerde boeken voor de Jonge Jury 2021 werden weggezet als ‘pulp’. Ook mijn boek Het zusje van had bij die leestips gezeten. Hoewel mijn eigen boek niet tot in detail werd afgekraakt zoals andere titels, kon ik het niet laten om dit stuk te schrijven. Het werd ontzettend vaak gedeeld en ik kreeg zoveel reacties dat ik daar 2 dagen zoet mee was:

‘Jammer, die neerbuigende houding jegens boeken die jongeren lezen. Dat vergalt pas echt hun leesplezier’

Een 2e opiniestuk schreef ik na de explosie van meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het tv-programma The Voice of Holland. Dat stuk schreef ik in januari 2022 samen met seksuoloog Ingeborg Timmerman, mijn coauteur van o.a. het boek Van weerzin naar weer zin:

‘Opinie: Seksueel grensoverschrijdend gedrag toont het hiaat tussen hulpverlening en juridisch kader’

Daarna werd ik door de Volkskrant gevraagd om in maart 2022 gastcolumnist te zijn: elke week een column, wat een klus! Stressvol en mooi tegelijk. Het werd een mix van thema’s, maar natuurlijk ook weer over YA-boeken en seksualiteit/seksueel geweld:

  1. Waarom zoveel verkrachtingsscènes, zo onverwacht, zo zonder vervolg, in series, films en boeken? 
  2. Het Young Adult-boek valt tussen wal en schip, daar kunnen we wat aan doen
  3. Het introverte kind verdient veel meer begrip en waarderin
  4. Je zou haast denken dat er geen leuke seks meer bestaat

In de eerste week van het nieuwe jaar 2023 mocht ik een vaste columnist vervangen in de papieren krant en daarin kon ik een vraag stellen die mij al een tijdje bezighoudt:

Waarom heeft de belangrijkste doelgroep als enige geen eigen Boekenweek?

Dat stuk leverde me opnieuw veel reacties op en o.a. gesprekken op bij Stichting Lezen en de CPNB.

Wat denken jullie: zal ik in 2024 ook weer een column gaan schrijven…?