Omgaan met ongewenste intimiteiten

Vorige week werd ik geïnterviewd door Nick Hiemstra voor de website van talkshow M over mijn nieuwe boek ‘Omgaan met ongewenste intimiteiten’. Hier volgt een stukje uit het mooie, uitgebreide interview: 

Met buikpijn naar kantoor. Robbert is er weer, de manager van de afdeling. Je loopt stilletjes naar je werkplek, in de hoop onopvallend de dag te beginnen. Maar nee, ook vandaag komt hij op je af lopen. Net als gisteren, en eergisteren. Je staat bij het koffieapparaat, kijkt hem niet aan. Je voelt het weer; die aanraking op je kont. Het zweet breekt je uit. Je zegt niets, geeft hoogstens een ongemakkelijke glimlach.

Bewapend met een sigaret fietste Carlie door de stad. Niet omdat ze een kettingroker is, maar om zichzelf te beschermen. “Als een ‘wapen’, voor het gevoel van een snippertje controle”, vertelt journalist en auteur Carlie van Tongeren. Ze weet – zoals heel veel vrouwen – hoe het is om je onveilig te voelen. Samen met Mark de West, onderzoeker en expert op het gebied van veiligheidsvraagstukken, schreef ze het boek ‘Omgaan met ongewenste intimiteiten’. “Natuurlijk zou het nog fijner zijn als mannen dit soort gedrag niet meer vertonen, maar daarop wachten voelt alsof ik weer dat meisje van zeventien op de fiets ben. Soms is het wél nodig om de risico’s te zien en in te schatten, soms is het ook nodig om echt te handelen.”

Misschien denk je: dat valt toch wel mee in een land als Nederland? Houd je dan maar even vast, de cijfers geven een ander beeld. 22 procent van de vrouwen in Nederland krijgt te maken met verkrachting en 53 procent met aanranding, voornamelijk vrouwen tot 40 jaar, vertelt Carlie aan de telefoon. Haar collega Mark schrok toen hij deze cijfers van Kenniscentrum seksualiteit Rutgers onder ogen zag.

Tijd voor actie, en dus klommen Mark en Carlie in de pen. Honderden proces-verbalen van zedenzaken werden doorgespit en de auteurs spraken met verschillende experts. Het resultaat: een boek waarin handvatten worden geboden. “Om signalen van (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag eerder te zien en hoe je daarmee omgaat”, vertelt Carlie.

Lees het volledige artikel op de website van Talkshow M.