Carlie van Tongeren met haar boek Het meisjesmanifest

Het is Internationale Vrouwendag vandaag en met welk boek kan ik nou beter poseren dan met Het meisjesmanifest?

Ik heb nog heel veel wensen wat betreft de gelijkheid van vrouwen, voor de wereld en ook hier in Nederland. Maar laat ik het als schrijfster bij een boekenwens houden:

Een poosje geleden werd ik geïnterviewd door 2 meiden voor hun profielwerkstuk over feminisme in de Nederlandse jeugdliteratuur. Prachtig onderwerp natuurlijk. Ze vertelden hoe blij ze zijn met alle nieuwe Young Adult-boeken met sterke meisjes in de hoofdrol en hoe storend ze het vinden om boeken voor de lijst te moeten lezen, waarin vrouwen vaak een ondergeschikte rol spelen en/of geseksualiseerd worden. Ik vond het knap dat ze dit durfden aan te kaarten bij hun docent Nederlands. Zijn reactie was helaas wat minder knap: ‘Jullie jongeren vinden het toch leuk om over seks te lezen?’ Ja, het is zeker leuk om over seks te lezen, als dat niet alleen uit het perspectief van (oudere) mannen zou zijn.

Mag onze gedateerde leeslijst ook om deze reden, alsjeblieft, heel snel, een update krijgen? Met hedendaagse vrouwen die carrière maken en niet alleen thuis koekjes bakken, die meer zijn dan alleen moeders en objecten om seks mee te hebben? Met meisjes in de hoofdrol die alleen op reis gaan, die seks mogen hebben en die vrijuit mogen kiezen voor abortus? Die, kortom, hun eigen pad mogen volgen?

Dat is het allermooiste pad dat je kunt volgen en zulke personages zullen dan ook altijd de hoofdrol spelen in mijn YA-boeken 🙂

Hier lees je meer over mijn feministische YA Het meisjesmanifest.