Dit najaar is het eindelijk gelukt: tijd maken voor een lees- en kijkproject dat al lang in mijn hoofd rondzweeft en dat mijn twee grootste schrijfdromen met elkaar verbindt. Namelijk: YA-boeken lezen die zijn verfilmd of, liever nog, verseried (is dat het juiste woord?). 

In mijn boekenkast staan al een poosje 3 boeken klaar om mee te beginnen:

  1. Trinkets: eerst het boek, dan de serie (beide nog bewaard voor dit project).
  2. Moxie: idem, maar dan een film.
  3. 13 reasons why: omgekeerde route; de serie keek ik al, nu het boek (en waarschijnlijk direct daarna seizoen 1 opnieuw terugkijken).

Het is mijn allergrootste droom om YA-boeken te bewerken naar een scenario. Het liefst voor een serie, en het allerliefst natuurlijk gebaseerd op een van mijn eigen boeken. Maar iemand anders’ boek bewerken lijkt me ook een prachtige uitdaging. Er zijn zoveel mooie jeugdboeken van eigen bodem die een veel groter publiek verdienen!

Waar is het boek?

Ik ben inmiddels begonnen met het bovenste boek: Trinkets, over 3 heel verschillende meiden die elkaar ontmoeten bij een soort AA voor winkeldieven. Het boek heb ik uitgelezen en ik zit nu bij aflevering 7 van seizoen 1. En ik kan jullie vertellen dat ik me elke aflevering afvraag: waar blijft de herkenning uit het boek haha?! Lichtelijk teleurgesteld door deze wel heel vrije bewerking, al geniet ik wel van de serie an sich. Ik zie dat sommige aanpassingen meer recht doen aan de diversiteit van nu. Aan de andere kant mis ik bijv. bepaalde personages of lijnen uit het boek waardoor je veel meer de vibe van het boek voelt. Zo waardeerde ik erg de vrije versvorm uit het boek van personage Elodie; het zou prachtig geweest zijn om elke aflevering te starten met een paar van die grappige dichtregels als voice-over.

Zelf ben ik al enige tijd (eh, jaren) bezig met de bewerking van mijn eigen Young Adult-boek Heerestraat & Rozenlaan tot script. In mijn laatste scenariocursus heb ik gewerkt aan een serieplan/treatment van 9 afleveringen en heb ik aflevering 1 (25 min.) geschreven. Eerder gebruikte ik mijn YA-debuut als basis voor een script voor een ultrakorte film van 6 minuten en langere telefilmversies van 30-45 minuten. Of ooit een van die scripts het zal halen tot (web)serie of film – dat durf ik niet te zeggen. En zo ja, in welke versie het verhaal het beste tot zijn recht komt: dat laat ik graag over aan de beoordeling van anderen.

Al die versies maken en dit boek-scenario-project zijn alvast heel leerzaam 🙂