Vanmorgen maakte ik traditiegetrouw een review van het jaar en kijk ik uit naar het nieuwe jaar. Ik hoef niemand te vertellen dat 2020 een totaal ander jaar was, met uitdagingen die we nog niet kenden. Maar ik beschouw het absoluut niet als een verloren jaar en wil jullie bedanken voor het volgen van mijn schrijfavonturen!

Mijn top nine laat wel zien wat in the spotlights stond: Het zusje van. En terecht: want toen ik mijn review van 2019 nalas, zag ik ook dat ik verwachtte helaas geen nieuwe YA uit te brengen in 2020. Hoe bijzonder is het dan dat alles rondom dit boek toch in 2020 plaatsvond: het idee bedenken, contract tekenen, schrijven, herschrijven, publiceren, mooie reviews én een nieuwe Jonge Jury nominatie ontvangen!

Wat ik zo mooi vind aan deze top nine is dat de post over mijn oma precies in het hart staat. Zij overleed dit jaar en Het zusje van is mijn allereerste schrijfsel dat zij niet meer las. Ik ben stiekem wel benieuwd wat ze ervan gevonden zou hebben.

En dan mijn populairste post: ik ben blij dat jullie net zo enthousiast als ik zijn over mijn andere schrijfdroom, scenarioschrijven, waar ik in 2020 dan eindelijk meer mee deed dan dromen. En dan nog wel een script gebaseerd op mijn eigen boek Heerestraat & Rozenlaan. Ik neem jullie in 2021 graag verder mee op dit avontuur!

Ook kijk ik altijd vooruit: wat ga ik in 2021 (anders) doen? Die plannen bewaar ik nog even en deel ik als 2021 écht is begonnen…

Natuurlijk was het niet allemaal jubelen. Dat we eind 2019 al hoopten dat ons zoontje Neil zou gaan doorslapen en dat hij dit eind 2020 nog niet doet, is zwaarder dan ik me had kunnen voorstellen. Dat we niet weten wanneer hij dit wel gaat doen, is nog zwaarder. Het is een aanslag op ons humeur, onze relatie, op van alles en nog wat. Een lichtpuntje: moe zijn is wél goed voor mijn creativiteit, omdat ik vergeetachtiger ben en meer loslaat.

Het voelt trouwens totaal niet als oudjaarsdag, maar who cares? Ik ga vroeg naar bed en bruisen doe ik weer in 2021. Ik hoop dat jullie ook terugkijken op een jaar dat toch bijzonder is geweest, ook al zat dat dan in andere of kleine dingen. Veel geluk voor 2021! ❤️