Voor wie zich afvroeg wat ik afgelopen week aan het doen was en weinig online was: Dit. Werken aan mijn grote schrijfdroom: scenarioschrijven. En dat gebaseerd op mijn eigen boek, Heerestraat & Rozenlaan. Niet meteen je stoel gaan reserveren bij de bioscoop, want binnenkomen in de film- en boekenwereld, dat gebeurt natuurlijk niet zomaar.

Samen met regisseur Coen Haver heb ik gewerkt aan een script voor een korte film (6 minuten), die je kunt zien als een prequel van Heerestraat & Rozenlaan; dit vertelt het verhaal voordat je Nina in het boek leert kennen en ze voor het eerst in haar vaders nieuwe huis is. Voor dit script moest ik – hoe moeilijk ook – mijn eigen boek loslaten, want sommige dingen die werken op papier, werken niet op beeld.

Eigenlijk ben ik veel te bescheiden om dit al te delen voordat ik weet hoe het precies verdergaat, maar toen kreeg ik een appje: no guts no glory en dacht ik: OK. Ik wil graag dat jullie weten dat ik dit aan het maken ben en dat ik er hoe dan ook enorm trots op ben. Want je kunt je dromen alleen maar waarmaken door het te proberen.

Het vroeg veel van mijn creativiteit; een script schrijven is zó totaal anders dan een boek! Als je bij een boek in een lekkere schrijfflow komt, kijk je voldaan terug op een paar duizend nieuwe woorden. Bij dit script was ik soms de hele middag alleen maar aan het nadenken om de perfecte dialoogzin te bedenken (die dan ook nog niet eens perfect bleek te zijn).

Een boek schrijven is solistisch, maar ik heb gemerkt dat je bij een script echt moet samenwerken om verder te komen als je vastloopt (en dat gebeurt VAAK ZAT). Gelukkig kon ik met Coen 100 keer appen om die ene zin toch perfect te krijgen. En hoewel ik soms ook weleens gek werd van zijn kritische vragen, werd het script er elke dag scherper en sterker van.

Deze kwellingen (ik bedoel uitdagingen) daargelaten: ik werd er zo gelukkig van om dit te maken! Mijn hoofd loopt nu nog over van de creativiteit en ideeën – heerlijk en vermoeiend tegelijk.

Ik hoop heel erg dat jullie dit script ooit als film in korte of lange versie kunnen gaan bekijken! 🙂