‘Welke dingen zijn waargebeurd?’ is een vraag die ik geregeld krijg over mijn boeken. Die bood me inspiratie voor deze zomerreeks: per Young Adult-boek vertel ik wat er is gebaseerd op échte ervaringen, van grote verhaallijnen tot piepkleine details. Vandaag: mijn 3e YA: de shortie Het zusje van! 

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: er is bijna niks gebaseerd op mijn eigen leven! Dat vond ik ook erg spannend toen Het zusje van uitkwam: kan ik wel een goed verhaal schrijven over iets wat ik niet zelf heb meegemaakt? Gelukkig wel! Het zusje van is zelfs mijn meest gelezen boek op middelbare scholen.

Na héél hard nadenken kwam ik op de volgende 2 dingen:

  1. Voor de Jonge Jury maakte ik een filmpje van het kruispunt in Diepenveen (waar ik opgroeide – ja niet op dat kruispunt hoor) dat ik steeds voor me zag als de plek waar het auto-ongeluk van Livs broer Alex gebeurt. Zoë fietste in mijn hoofd naar dezelfde voetbalclub als ik, bij dat kruispunt linksaf.
  2. Liv doet aan theater, gaat o.a. auditie doen voor een theatergroep, en zelf had ik ook ooit het idee dat ik actrice ging worden. Ik zat bij een theatergroep in Deventer en ging op mijn 17e een zaterdag in mijn eentje naar Amsterdam om auditie te doen bij de jongerenafdeling van Theatergroep Amsterdam. Ik werd helaas niet aangenomen, maar wat een belevenis was die dag! Ik liet diezelfde dag deze foto’s maken bij een castingbureau in A’dam en daarna heb ik een paar keer gefigureerd in Nederlandse films, o.a. in Nynke.