‘Welke dingen zijn er waargebeurd?’ is een vraag die ik geregeld krijg over mijn boeken. Die bood me inspiratie voor deze zomerreeks: per Young Adult-boek vertel ik wat er is gebaseerd op echte ervaringen, van grote verhaallijnen tot piepkleine details. Vandaag de laatste: mijn nieuwste YA-shortie Grijs!

  1. Net als in Het meisjesmanifest is de grote verhaallijn over sksueel grensoverschrijdend gedrag gebaseerd op mijn eigen ervaring toen ik in de derde klas zat. Inclusief belangrijke aspecten, zoals bevriezen op het moment zelf en het later niet durven vertellen. De gevoelens en gedachten die Chaja hierover heeft, zijn uit het leven gegrepen.
  2. Ook dat degene (Wes) die Chaja’s grenzen overschrijdt bij haar op school zit, is echt en een bewuste keuze. Ik weet hoeveel impact het heeft om met de verwerking aan de slag te gaan, als de dader in je leven blijft en je je elke schooldag tot die persoon moet verhouden. (Wat niet echt is aan Grijs, is wat er precies op het strandfeestje gebeurt. Wat mij is overkomen, vormde al de basis voor Het meisjesmanifest en dus koos ik hier voor een volledig fictieve gebeurtenis.)
  3. Voor deze foto haalde Mevrouw Willems speciaal haar trouwjurk uit de kast, omdat die perfect past bij de witte kanten jurk die Chaja draagt in Grijs op de bewuste avond. Zelf had ik destijds een rood jurkje aan; ik droeg het voor de eerste keer. Ik weet uit eigen ervaring hoe zo’n mooi nieuw jurkje helemaal verpest wordt door zo’n ervaring. Zelf heb ik het nooit meer gedragen, ik wilde het zelfs niet in een kledingcontainer doen, bang dat het jurkje ook iemand anders ongeluk zou brengen. Net als Chaja gooide ik het in de grijze kliko.

Bijzonder feitje bij deze foto is dat er in Grijs ook een échte Mevrouw Willems zit! Het zou maar zo kunnen dat ik die naam heb bedacht omdat ik de echte Mevrouw Willems al langer volg hier op insta… Namen van bijpersonages kies ik altijd intuïtief en snel tijdens het schrijven, en vaak verander ik ze ook niet meer.

Verder heb ik er in Grijs juist bewust voor gekozen om Chaja andere keuzes te laten maken dan ikzelf toen ik jong was. En dat geldt ook voor Wes, die anders reageert dan de jongen die dit vroeger bij mij heeft gedaan. Het was fijn om een ander einde te kunnen schrijven van een verhaal dat verder heel dicht bij me lag 🙂