Carlie van Tongeren met haar 3 YA-boeken

Gisteren mocht ik voor een dagje het Instagram-account van mijn uitgeverij Blossom Books kapen en wat een ervaring was dát! 

Je ziet ze steeds vaker voorbijkomen, de Instagram takeovers, en ik vind ze zelf altijd leuk om te volgen. Even gluren hoe de dag van iemand anders eruitziet 🙂  Maar hoe zou ik het vinden om er zelf eentje te doen? Dinsdag 13 april stond al even in mijn agenda en ik had deze dag zoveel mogelijk vrijgehouden. Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar ik had wel zo’n vermoeden dat geconcentreerd schrijven niet zou lukken…

Ik ben altijd een beetje bang voor de onvoorspelbaarheid van zo’n dag (komen er wel vragen? en zo nee, kan ik dan zelf welke leuke stories bedenken?). Dat kan ik ook hebben voorafgaand aan een schoolbezoek of ander event, waarbij ik niet precies weet hoe het gaat lopen en wat mensen aan me gaan vragen.

Maar toen ik eenmaal bezig was, kreeg ik er zó veel positieve energie van! Het voelde als een hele eer om zo’n ‘groot’ account voor een dagje helemaal zelf te mogen invullen. De eerste twee stories had ik al bedacht (even voorstellen en een mini-tour door mijn schrijfkamer inclusief boekenkast) en vanaf een uurtje of elf stroomden er vragen binnen. Ik vond het leuk om na te denken over mijn antwoorden en de manier waarop (maak ik een filmpje of schrijf ik het uit?), over leuke achtergrondjes en eigen stories, en over de planning (zal ik even pauze houden en wat vragen bewaren voor de avond?).

Een greep uit de vragen die ik via de vragensticker binnenkreeg:

 • Wat vind je het leukst en minst leuk aan schrijven?
 • Had je van Het zusje van niet liever een langer verhaal gemaakt?
 • Ben je al met een nieuw boek bezig?
 • Hoe ziet een gemiddelde (schrijf)dag eruit?
 • Heb je schrijfrituelen?
 • Hoe vaak schrijf je gemiddeld?
 • Hoeveel woorden schrijf je per dag?
 • Wilde je altijd al schrijfster worden?
 • Wie heeft jou geïnspireerd om te gaan schrijven?
 • Wat lees je zelf het liefst?
 • Heb je tips voor mensen met schrijfambities?
 • Heb je tips voor herschrijven? 

Herschrijven

Dat laatste – zo merkte ik tijdens de takeover en eerder viel me dat ook al op – blijkt best een gevoelig punt voor schrijvers (in spe). Ik ken vooral auteurs die een hekel hebben aan herschrijven. Grappig genoeg vind ik herschrijven zo’n feest, dat je me er bijna voor mag wakker maken ’s nachts! Schaven, schaven, schaven aan een tekst – mijn eigen of die van iemand anders – en de woorden en zinnen mooier zien worden onder je ogen, daar kan ik eindeloos mee doorgaan. Soms ook iets te lang hoor, want klaar is ook klaar. Hier ga ik later nog eens een uitgebreide post aan wijden!

Ik behaalde een schermtijd-record van 7 uur en 25 minuten (!) en was pas na 22 uur klaar met het beantwoorden van alle vragen en afsluiten van mijn takeover (zie de foto, dat werd mijn laatste). Maar dat was het meer dan waard. Bedankt Blossom Books en bedankt iedereen die mij deze dag heeft gevolgd!

Carlie van Tongeren met haar 3 YA-boeken